Neem contact met ons op voor meer informatie

Triple P

Triple P

Kaja Coaching is gecertificeerd in het geven van Triple P.

Wat is Triple P?

De naam ‘Triple P’ staat voor ‘Positive Parenting Program’ en is een methode voor opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Triple P is een laagdrempelig, integraal programma met als doel emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen door het aanleren van opvoedvaardigheden.

De vijf basisprincipes:

1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
Als een omgeving veilig is, kunnen kinderen die ongestoord ontdekken en hoeven ouders minder te verbieden. In een stimulerende omgeving bieden ouders hun kind boeiende activiteiten aan. Wanneer kinderen zich niet vervelen, is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.

2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
Door complimenten en aanmoediging motiveren ouders hun kind nieuwe dingen te leren. Ouders stimuleren zo de zelfredzaamheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden.

3. Aansprekende discipline hanteren
Wanneer de omgeving duidelijk en voorspelbaar is, ontwikkelen kinderen zich het best. Aansprekende discipline betekent dat ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven en snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont.

4. Realistische verwachtingen hebben van het kind
Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten – meestal niet met opzet.

5. Als ouder goed voor jezelf zorgen
Geen enkele ouder is perfect en opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Wanneer ouders goed voor zichzelf zorgen en genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen ze makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar zijn voor hun kinderen.

Wanneer gebruiken we Triple P?

De methoden en technieken gebruikt binnen Triple P bieden de veelal de basis van waaruit wordt gekeken in begeleiding. Elke situatie is uniek en de inzet van Triple P kan hierdoor per situatie sterk verschillen.

Belangrijk bij Triple p, en daarbij alle andere ouder coaching die we aanbieden, is dat deze aansluit bij de behoefte van de ouders zelf. Triple P wordt hierbij ook vaak gebruikt om elementen binnen de opvoeding te bespreken.

“Gebruikt als opvoedstandaard in meer dan 25 landen wereldwijd”

Vragen over Triple P?

Heb je vragen over Triple P of over onze coaching in het algemeen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.