Neem contact met ons op voor meer informatie

Relatiecirkel

Relatiecirkel

Wat is de relatiecirkel?

We maken allemaal deel uit van een sociaal netwerk. Dit netwerk bestaat uit verschillende behoeften. Het kan heel fijn zijn om een contactmoment te hebben met familie, vrienden of anderen. Maar kan echter ook moeilijk, teleurstellend of zelfs bedreigend zijn.

Om inzicht te krijgen in het sociale netwerk, kunnen we de relatiecirkel inzetten. Zo krijg je een goed overzicht van de mensen die om je heen staan. Je maakt op deze manier je eigen werkelijkheid visueel.

Middels poppetjes (vaak Playmobil) die worden toegekend aan verschillende personen in het leven van de ouder en het kind wordt de sociale kring uitgebeeld. De poppetjes worden op de ondergrond geplaatst en geven de afstand en relatie van een persoon tot het kind of de ouder aan.

Binnen de relatiecirkel biedt het gesprek dat tijdens het opstellen wordt gevoerd het meeste inzicht. Zo worden plaatsingen op de cirkel besproken en voorzien van waardevolle gedachten. Niet alleen helpt dit ons als coaches in het begrijpen van de situatie, maar geeft het ook een duidelijk inzicht in elkaars belevingswereld.

Wanneer gebruiken we dit?

De relatiecirkel is een middel dat we niet altijd inzetten. Vaak wordt het ingezet wanneer uit gesprekken blijkt dat de sociale cirkel van de ouder of het kind invloed heeft op de betreffende situatie. De relatiecirkel kan hierbij alleen met het kind worden uitgevoerd, alleen met de ouder, of met zowel de ouder als het kind tegelijkertijd.

Het gebruik hiervan is hierbij ook volledig afhankelijk van de betreffende situatie. De cirkel kan namelijk worden ingezet om de sociale relaties binnen een gezin uit te beelden, maar ook het sociale stelsel van het kind in de klas of binnen een groep vrienden. Het inzetten van het middel hangt dus volledig af van de situatie.

“Vaak hebben externe personen invloed op de situatie”

Vragen over de relatiecirkel?

Heb je vragen over de relatiecirkel of over onze coaching in het algemeen? We beantwoorden graag vrijblijvend je vragen om je verder te helpen.