Neem contact met ons op voor meer informatie

Gezinsdagboek

Gezinsdagboek

Wat is een gezinsdagboek?

Een gezinsdagboek is, zoals de naam al doet vermoeden, een dagboek dat gebruikt kan worden door (in theorie) het hele gezin. Hoewel een dagboek normaliter alleen is voor de ogen van de schrijver, is het bij dit dagboek de bedoeling dat er juist door iedereen mag worden geschreven en gelezen.

Het uitspreken van gevoelens en gedachten tegenover anderen kan soms lastig zijn. Vooral als we deze gevoelens al lang voor onszelf houden. Een laagdrempelige manier om deze gevoelens met elkaar te delen, is om ze op te schrijven. Iedereen heeft zo de tijd zijn verhaal en belevingswereld te omschrijven in eigen woorden.

De inhoud van het dagboek kan uit zowel leuke als verdrietige dingen bestaan. Niet alleen in geschreven woorden, maar ook door tekeningen, foto’s en andere creatieve uitingen. Door samen een dagboek bij te houden, krijgt ieder gezinslid inzicht in de gevoelens van de anderen binnen het gezin. Zo leer je elkaar beter begrijpen.

Wanneer gebruiken we dit?

Er zijn meerdere situaties waarin het gebruik van het gezinsdagboek op zijn plek is. We schatten tijdens onze gesprekken met kinderen en ouders in wanneer het verstandig kan zijn om gebruik te maken van dit hulpmiddel. Vaak heeft dit te maken met de mate van openheid die speelt binnen het gezin.

Wanneer we bijvoorbeeld merken dat in de gesprekken verschillende kanten van verhalen worden belicht, en niet iedereen op de hoogte is van elkaars gevoelens, kan het gezinsdagboek worden ingezet. Ook wanneer kinderen of ouders in gesprek niet tegen elkaar kwijt kunnen hoe ze zich voelen zou het dagboek hulp kunnen bieden.

“Het opschrijven van je gevoelens geeft hier beter inzicht in”

Vragen over het gezinsdagboek?

Heb je vragen over het familiedagboek of wil je meer informatie over onze coaching? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.