Neem contact met ons op voor meer informatie

Uitbeelden

Uitbeelden

Wat houdt uitbeelden in?

Voor kinderen die het lastig vinden te praten over hun emoties en problemen, kan uitbeelden wonderen verrichten. Met deze methode laten we kinderen op een creatieve manier gevoel uiten. Door het gebruik van klei, papier, potloden, verf etc. om te knutselen, bouwen en tekenen, geven we kinderen de volledige vrijheid op hun eigen manier over te brengen hoe ze zich voelen.

Tijdens de coaching wordt op deze manier op beeldende wijze inzicht verschaft in de belevingswereld van het kind. Deze manier van communiceren maakt het voor kinderen mogelijk de emoties en gedachten te uiten, zonder hier over te praten (wat vaak een té grote barrière is).

Wanneer gebruiken we uitbeelding?

Het kan voor kinderen lastig zijn om hun gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Niet alleen omdat het vaak ‘eng’ is om te praten over de dingen die je voelt, maar ook omdat kinderen hun eigen gevoel vaak niet volledig begrijpen. Zonder goed begrip is het namelijk ontzettend lastig dit aan een ander over te brengen. De visualisatie methode biedt hierin een goede oplossing.

Hoewel visualisering vooral bij jongere kinderen wordt toegepast (door een gebrek aan communicatieve vaardigheden), kan de methode ook prima worden ingezet voor tieners en zelfs volwassenen. Ook voor deze groepen biedt deze van communicatie de mogelijkheid om gevoelens en gedachten te achterhalen, die voorheen niet direct konden worden uitgesproken. Een bekende visualisatie methode die vaak wordt ingezet bij tieners en volwassenen is POPtalk.

Het verwerken van wat het kind heeft geleerd en gedaan tijdens het uitbeelden is heel belangrijk. We willen namelijk dat een kind goed begrijpt wat in het uitbeelden naar voren is gekomen. Door samen te bespreken wat het kind heeft gemaakt, leert het kind zijn of haar gevoel en het onderliggende probleem zelf herkennen. Wat het kind tijdens de sessie maakt, kan bewaard worden om het kind zo steeds te helpen herinneren aan wat het geleerd heeft.

“Uitbeelden helpt ons om dingen te uiten die we niet onder woorden kunnen brengen”

Vragen over visualisatie?

Heb je vragen over visualisatie of over onze coaching in het algemeen? Neem vrijblijvend contact met ons op.