Neem contact met ons op voor meer informatie

POPtalk

Poptalk

Kaja Coaching is gecertificeerd in het gebruiken van POPtalk.

Wat is POPtalk?

POPtalk is een methode die zich richt op het visualiseren van de belevingswereld van het kind. Dit gebeurt d.m.v. poppetjes (bijvoorbeeld van Playmobil, Duplo, houten of plastic figuren) en ander materiaal. De eigen werkelijkheid wordt in beeld gebracht en dit leidt zo tot meer inzichten voor zowel de gespreksleider als de gesprekspartner.

POPtalk is dus geen therapeutisch middel maar biedt een geweldige ondersteuning in gesprekken met zowel kinderen als volwassenen. Overigens zijn er ook militairen en politieagenten die met poppetjes werken om situaties te verbeelden die zijn gebeurd of zouden kunnen gebeuren. Zo krijgen ze inzicht in wat wijs is om op een bepaald moment wel en niet te doen.

Visualisatie van een gesprek

Tijdens een gesprek wordt er meestal een beroep gedaan op de verbale vermogens. Met POPtalk echter, wordt er gebruik gemaakt van beeldtaal. Er wordt dus een beroep gedaan op de verbeeldende vermogens. En dat is nu precies waar beelddenkers goed in zijn! Wist je trouwens dat mensen met een verstandelijke beperking bijna altijd beelddenkers zijn? Als (gesproken) taal niet je voornaamste communicatiemiddel is, is ondersteuning in het gesprek gewenst.

Picto’s, plaatjes, gebaren en tekeningen zijn middelen die al regelmatig gebruikt worden ter ondersteuning van een gesprek. Maar POPtalk biedt meer. Door een situatie neer te laten zetten met POPtalk wordt het mogelijk om in korte tijd inzicht te krijgen in wat je kind of cliënt heeft beleefd, hoe hij dat heeft ervaren, wanneer één en ander heeft plaatsgevonden en waar hij of zij eventueel tegenaan is gelopen. Ook wordt het zoeken naar een oplossing een stuk eenvoudiger! Dit kan o.a. met playmobil, duplo of houten materiaal.

POPtalk bij kinderen

Voor veel kinderen geldt dat zij vaak moeilijk onder woorden kunnen brengen wat hen bezighoudt. Vooral als er sprake is van heftige gevoelens zoals bij angst, agressie of verdriet. Als een kind gepest wordt, leerproblemen heeft of in een fase van rouw zit. Het samen naar de poppetjes kijken, het samenwerken en het samen ‘spreken over’, maakt het eenvoudig om iets bespreekbaar te maken. Communiceren over jezelf gaat makkelijker want je hoeft dan niet direct in woorden te vertellen wat je dwars zit (en als ouder of begeleider hoef je er niet direct in woorden naar te vragen); je kunt het met de poppetjes laten zien. Het kind is enerzijds toeschouwer van zijn/haar eigen situatie en anderzijds actief betrokken in het vinden van een eigen oplossing.

“Een van de meest gebruikte manieren om emoties uit te beelden”

Neem vandaag vrijblijvend contact op

Sed eu tortor consectetur, tempus mauris vel, commodo magna. Praesent vitae ligula lacinia, sodales tortor vel, eleifend ipsum. Nunc elementum commodo facilisis. Quisque egestas pulvinar mauris ac dictum.